Facebook  Twitter  Instagram

Hati Lembu Masak Kicap

Haaaaiiiii!! Aku tau rata-rata korang kat sini suka makan kan!! Hahaha!! Dah agak dah! Ok aku baru je selesai mentedarah hati lembu masak kicap! Perghhh manyak sidap ooo!! Haaa meh-meh aku kongsi resipi yang tak seberapa ni dengan korang...kejap tau..sabar yeeee.. Ok sila rujuk gambar bagi nafsu makan korang menggelegak jap! Heeee


Tadaaaaaa!! Inilah hasilnya tadi apa yang aku makan untuk makan malam.. So dah sedia untuk resipinya?? Ok jom mula..

Bahan-bahan

6-7 ulas bawang merah
6-7 bawang putih
3-4 sentimeter halia
Cili hidup/kering
Asam jawa
Hati lembu (terpulang nak buat banyak atau sikit)
Serai
Bunga lawang
Bunga cengkih
Kayu manis
Biji pelaga
Kicap manis
Garam
Ajinomoto (optional)


Cara memasak

1. Kesemua bahan bawang merah, bawang putih, halia dan juga cili tadi ditumbuk/dikisar bersama. Panaskan minyak dalam kuantiti yang lebih sedikit. Setelah itu, tumis kesemuanya bersama-sama dengan rempah ratus dan serai seperti yang dicatat di atas..

2. Tumis hingga naik bau. Selepas itu, tuangkan hati lembu tadi ke dalam kuali/perkakas yang anda gunakan. Tumis hingga bahan-bahan tumisan tadi sedikit kekeringan dan warna hati lembu nampak sedikit caramelized.

3. Kemudian tuangkan kicap mengikut kuantiti yang anda sendiri inginkan. Masukkan asam jawa mengikut kuantiti yang anda inginkan juga dan tumis hingga betul-betul pecah minyak. Boleh tambah sedikit air jika terlalu kering.

4. Masukkan juga garam dan ajinomoto ikut kesedapan mulut anda sendiri dan biarkan masakan anda masak sepenuhnya. Setelah masak, bolehlah dihidangkan dan voilĂ !! Sedia untuk dimakan! 

Heeeeee!! Selamat mencuba ye u'olls!!